A 14 éves kecskeméti hódeszkás újabb kiváló eredménnyel bizonyította tehetségét.

A World Rookie Tour egy kifejezetten fiatalok számára létrehozott nemzetközi versenysorozat, a profi snowboard versenysport előszobája. Két korcsoportban lehet nevezni: „Grom”(14 éves és fiatalabb), valamint „Rookie” (18 éves korig) kategóriában. Nagyon komoly kiugrási lehetőséget jelent, ha valaki jó eredményt tud elérni. Az öt kontinensen 11 állomásból álló WRT versenyein a felnőtt World Snowboard Tour (korábbi TTR) ranglistájára is lehet pontokat szerezni, de ami még fontosabb: a fiatal tehetségekre vadászó szponzorok az itt jól teljesítő ridereket kiemelten figyelik.

Ennek a sorozatnak a döntője a World Rookie Finals, a szabadstílusú hódeszkások nem hivatalos junior világbajnoksága. Ide már csak azokat a versenyzőket hívják meg, akik valamelyik állomáson dobogós helyezést értek el. Fricz Botond a Livignóban rendezett januári World Rookie Festen lett harmadik, amivel kivívta helyét az ischgl-i döntőre. 

A „Grom” kategóriában induló Boti a selejtezőből a negyedik helyen jutott a döntőbe, így reális esélye volt rá, hogy a 29 fős mezőnyben dobogóra álljon. Ennek ellenére higgadtan és tudatosan versenyzett. Az első két körben ugyanazokat a meneteket adta be, amiket a kvalifikáció során (backside 540, valamint cab 540, majd frontside 720 és backside 720 a két ugratón), amivel megalapozott egy jó helyezést. A harmadik menetben egy 900-as szeretett volna ugrani, de kicsit túlforogta, ezért nem sikerült jól a landolás. A deszkája is eltört, de szerencsére Botinak nem esett baja. Így számolt be az eseményekről:

A selejtező első körében egy back5-öt és egy cab5-öt ugrottam, aztán pedig front7 - back7-et. Ezzel a körrel sikerült elnyernem a bírók tetszését és 4. helyen végeztem a kvaliban! Másnap a Rookie selejtező után következtek a döntők. 3 körünk volt, melyek közül a legjobb számított. Az első kettőben ugyanazokat ugrottam, mint a selejtezőben, aztán a 3. körben rápróbáltam egy back9-re. Ebből sajnos elestem, és így a 8. helyen landoltam. Nagyon élveztem az egész versenyt, találkozhattam a világ legjobbjaival és tanulhattam is tőlük!Remélem, jövőre is elmehetek! :)”

A verseny színvonalát és a hangulatot kitűnően mutatja be az alábbi kisfilm:

Eredményének köszönhetően Boti a World Rookie Tour pontversenyében, azaz a korosztályos világranglistán a 18. helyen zárt. A szezonnak azonban még ezzel sincs vége a fiatal snowboardos számára, ugyanis vár még rá egy verseny. Vasárnap rendezik a dachsteiniO'Neill Roof Battle-t, az osztrák QparksTour sorozat fináléját. Mivel Boti a pontversenyben a második helyen áll, komoly esélye van a bajnoki cím megszerzésére.

Fricz Botond

Boti 2008 óta deszkázik. Különböző korcsoportokban többszörös magyar bajnok slopestyle-ban, big airben és snowboardkrosszban, de nyert banked szlalom versenyeket is. Nyaranta wakeboardozással tartja magát formában. Jelenleg Ausztriában tanul, és jövőre a schladmingiSkihandelschule snowboard tagozatára szeretne felvételizni. Ennek az iskolának a padjait koptatta Hermann „Herminator” Meier kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok alpesi síző, Benjamin Karl négyszeres világbajnok alpin snowboardos, valamint hazánk két legsikeresebb snowboardosa, Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is. Reméljük, Botinak sikerül felvételt nyernie és a nagy elődök nyomdokaiba léphet!

Comment