A hétvégén a kaliforniai Mammoth Mountainon vesz részt idei első „éles bevetésén” hazánk legjobb snowboardosa. A verseny a csütörtöki selejtezőkkel kezdődik.

A FIS Snowboard Világkupa hagyományosan minden évben az új-zélandi Cardronában kezdődik augusztusban. Ez a szezon sem volt kivétel, két slopestyle versenyt is rendeztek a kivik földjén.

Gyarmati Panka tavaly márciusi kartörését követően rehabilitációval kezdte a nyarat, így az augusztusi viadal kissé korai lett volna számára. Miután a novemberre tervezett londoni big air verseny elmaradt, a következő FIS Világkupa-fordulóra január végéig várnia kellett.

Panka ennek ellenére mozgalmas időszakon van túl. A nyáron korábbi edzőjével úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják, így nem volt könnyű helyzetben a közeledő versenyszezon előtt. Egy szerencsés találkozás azonban pozitív fordulatot hozott Az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk’s Campben edzéssel töltötte. Kértük, meséljen az elmúlt hónapokról és a közeljövőbeli terveiről:

„Nyáron fogalmam sem volt, hogy mi lesz a jövőben, kivel fogok edzeni. Kicsit elveszettnek éreztem magam. Ősszel egyedül edzettem a Stubai gleccseren, amikor találkoztam Ian Kirkkel. A korábbi edzőmön keresztül már ismertem őt. Tudtam, hogy van egy programja, amiben főleg amerikai riderek vesznek részt. Beszélgettünk, rákérdeztem, hogyan lehetne oda bekerülni, három héttel később pedig már Coloradóban voltam.”

A Kirk’s Camp nem fogad akárkit, komoly válogatási elveik vannak. A program öt hónapos, egész télen át tart. Az edzések napi rutin szerint zajlanak, de a hangulat felszabadult. Megpróbálják mindenkiből a legtöbbet kihozni.

„Összesen négy edző van, de én főleg kettővel dolgozom, Ian Kirkkel és Chris Wakerrel. Nagyon jó edzők, és imádnak snowboardozni. Reggel 9-től délután 1-ig vagyunk a hegyen. Breckenridge az egyik legjobb pálya a világon, nagyon sok nemzetközi rider edz itt. Csúszás után főzök valamit a fiúknak - én vagyok az egyetlen nő a házban :) - utána pedig irány a konditerem, ahol másfél-két órát töltünk. Bemelegítés, erősítés, egyensúly, nyújtás.”

Gyarmati Panka a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk's Campben edz. Ha végre leesik a hó, azért marad idő egy kis szűzhavazásra is.

A sok munka máris meghozta gyümölcsét, Panka elégedetten számolt be az eddigi eredményekről:

„Sok újat gyakoroltam, tanultam. Van új switch trükköm, emellett fejlődtem korlátokon. Ami még fontos, hogy fejlődtem stílus terén is. Talán ebben más Amerika. Nekik borzasztóan fontos a stílus, volt mit tanulnom tőlük.”

Az edzésprogram eredményessége nagymértékben függ attól is, milyen a társaság, a csapattársak. Panka ebben a tekintetben kiváló közegbe csöppent.

„Itt edz a legjobb barátnőm, a szlovák Klaudia Medlova. Sajnos más versenyeken indulunk, ezért egy darabig most nem fogom látni, de jó volt vele csúszni az elmúlt hetekben. A többieket igazából most ismertem meg, de mindenki közvetlen, szerencsére rögtön befogadtak.”

Panka 16 órás autózás után érkezett meg Mammoth Mountainba, amely már 20. éve ad otthont a US Snowboarding Grand Prix-nek. A verseny évek óta a FIS Világkupának is része. A mai napon már az edzések zajlanak, a slopestyle selejtezőket csütörtökön rendezik. A döntő vasárnap, magyar idő szerint 22:00 órakor kezdődik, melyet hazánkban az Eurosport2 magyar kommentárral, élőben közvetít. Bízunk benne, hogy Pankának a döntőben is szurkolhatunk!

Ami a folytatást illeti, Panka egy hétig még marad Mammoth Mountainon, ahol indul az észak-amerikai Revolution Tour soron következő versenyén. Utána két hétre visszautazik Breckenridge-be, majd február 19-én következik Bokwang, Dél-Korea, ahol a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékok tesztversenyét rendezik. Korea után lesz még egy kis ideje Coloradóban edzeni, majd március elején hazatér.

Eredetileg tervezte, hogy elindul a World Snowboard Tour hivatalos világbajnokságán a kínai Yabuliban, de végül módosítottak a versenyprogramon:

„A hallottak alapján a körülmények nem a legjobbak, és mivel ebben a szezonban szeretnék okosan, de legfőképpen sérülésmentesen versenyezni, így a szövetséggel együtt úgy döntöttünk, hogy kihagyom a WST világbajnokságot. Ugyanabban az időpontban lesz egy verseny Ausztriában, és egy világkupa Csehországban is, így azokon legalább el tudok indulni.”

Panka remek hangulatban, pozitívan várja a folytatást:

„Úgy érzem, jót tett ez a 180 fokos fordulat, az újdonság ereje. Úgy látszik, minden mélypont után jön egy felfelé ívelő szakasz!”

 

Comment