Gyarmati Panka az első magyar sportoló, aki győzni tudott havas sport világkupa versenyén!

Nincs annyi felkiáltójel, ami elég lenne annak érzékeltetéséhez, mit jelent az, hogy egy magyar snowboardos abban az országban nyer nemzetközi versenyt, ahol a szabadstílusú snowboardozást feltalálták.

Egy junior világbajnoki cím (2011 Valmalenco), két világkupa-4. hely (2014 Kreischberg, 2015 Stoneham) és egy világbajnoki 6. hely után Gyarmati Panka megszerezte a magyar téli sport első FIS Világkupa győzelmét. Ezzel jelenleg ő a havas sportok legeredményesebb magyar versenyzője. A Mammoth Mountainon kapott 82,75 pontja a szocsi olimpián a 6. helyre lett volna elég. Azon az olimpián, amiről csak néhány ponttal, és egyetlen helyezéssel maradt le.

Panka az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk’s Campben edzéssel töltötte. Elmondása szerint sokat fejlődött mind technikailag, mind mentálisan, mind pedig stílus terén. Ezek pedig elengedhetetlen összetevői a sikernek.

16 órás autóút után hétfőn érkezett a kaliforniai Mammoth Mountainra. A síterep már huszadik éve látja vendégül a legjobb amerikai snowboardosokat és freestyle sízőket, a US Grand Prix keretén belül. Pankának ez volt az első versenye a 10 hónappal ezelőtt elszenvedett súlyos felkartörése óta.

Panka droppol

A továbbiakban következzék az ő személyes beszámolója Mammoth Mountainról, a 20. US Grand Prix-ről!

„Az első edzőnap elmaradt rossz idő miatt, szakadt a hó, úgyhogy szűzhavaztunk.
Másnap 3 óra edzésünk volt délután, a síelők előttünk voltak, úgyhogy már nem volt annyira jó a pálya, és nagyon nagy volt a szél is. Folyamatosan lezárták a pályát, mert sérültek az emberek. Egyszer mentem végig a pályán, akkor is csak egyeneseket ugrottam, mert a szél miatt nehéz volt átjutni az első ugrón. Így is előnyben voltam, a lányok nagy része nem ugrott.
Eléggé izgultam, nem szeretek úgy versenyezni, hogy az edzésen nem csúsztam végig a versenyre tervezett menetemet, még csak meg sem tudtam próbálni.
Aztán eljött a versenynap. Az első ugrót picit átalakították, így könnyebb volt átjutni rajta. A fiúk előttünk voltak, ezért megint csak lejárt pályán indultunk. Volt lehetőségünk pár edzőkörre, ahol végre beadhattam a versenykörömet. Végre sütött a nap, de a szél megmaradt. Szerencsére ettől el tudtam vonatkoztatni – valószínűleg az adrenalin segített J.
Másodikként indultam, eléggé nyugodt voltam. Úgy voltam vele, hogy letettem a köröm az edzésen, csak egy könnyű kört megyek, nincs mit vesztenem, nehezek az időjárási viszonyok.
3 korlát volt, a dupla tört korlátot gappeltem (átugrottam a töréseket), noseslide-oltam, a következő korláton frontboard, utána 50-50 backside 180-nal le. Így switchben mentem az első ugratóra, ahol  switch backside 180-at ugrottam Japan grabbel. A hátszél rásegített, hogy jó messzire ugorjak. A második ugratón hátraszaltót csináltam Method grabbel, megint csak hatalmasat. Leugrottam az érkező aljára, de sikerült beleállnom. A nagy szél miatt az utolsó ugrót le is zárták (először mérges voltam, mert terveztem azzal is).
Mivel csak a második induló voltam a rajtlistán, egy hosszú, izgulós óra következett. A második körben cab 540-et akartam ugrani, de a szél lelassított, így inkább kihagytam az ugratót. Próbáltam a biztosra menni, és egy jó kör után nem megsérülni.
Még most sem hiszem el, hogy ez megtörtént. A dobogósak két 540-et is ugrottak, de a stílussal mégis sikerült legyőzni őket. Ünnepelni is nehéz, így, hogy még mindig nem hiszem el :)!”

Panka győzelme a magyar snowboardsport elmúlt közel három évtizedének sikere. Kellett hozzá az elődök által kitaposott ösvény, a nemzetközi mezőny lehetőségeihez viszonyítva sokszor reménytelen körülmények között elvégzett munka. Lovász Laura, Harmat Rózsa, Pajor Ágnes, Viszlay Vanda, Sümegi Péter, Pátkai Marcell, Liptay Dávid, Szigeti Viktor, Sticzay Péter, Rigler Miklós, Manninger Máté, Makács Péter, Zarándy András – és a lista ezzel közel sem teljes – mindannyian építették azt az utat, amin Panka a dobogó legfelső fokáig jutott.

A rétegsportnak számító snowboard (amit egyébként rekreációs céllal tömegek űznek) a kiemelt sportágakhoz képest töredéknyi támogatással dolgozik, és a visszafogottabb médiafigyelem miatt a szponzorációs lehetőségek is korlátozottak. Viszont éppen Panka eredményei mutatják meg, hogy megfelelő támogatás mellett mekkora potenciál rejlik a magyar snowboard sportban.

Szívből gratulálunk Panka, és köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a csodás eredményhez!


Comment