A pontozóbírók vették el az újabb bravúr lehetőségét a szezon utolsó slopestyle versenyén, ahol Gyarmati Panka a 12. helyen végzett.

Vasárnap a csehországi Spindleruv Mlynben rendezték a 2015-16-os szezon utolsó FIS Snowboard Világkupa-versenyét. A slopestyle viadal előtt Gyarmati Panka pontosan egy győzelemnyi ponttal lemaradva az éllovas Jamie Anderson mögött a 4. helyen állt a FIS Világkupa slopestyle szakágában. Anderson kihagyta a csehországi szezonzárót, így Pankának egy dobogós hely elég lett volna a szakági második helyhez, de a megosztott első hely sem volt elérhetetlen.

Pankának nem voltak túl jó emlékei a csehországi helyszínről, hiszen tavaly itt törte el a karját. Ezúttal azonban lényegesen jobb hóviszonyok fogadták a versenyzőket.

Spindleruvban egy egészen érdekes és szokatlan pályát építettek a szervezők: a felső szakaszon volt félcsővel kombinált korlát, deszkával érinthető fémgömb, majd két újabb korlát elem után mindössze egyetlen hatalmas ugrató. A megszokott arány a korlátok és ugratók között általában 3-3.

Az egyik érdekes elem a cseh pályán

Panka egy remek menetet talált ki, melyet aztán a szombati kvalifikáción tökéletesen sikerült beadnia. A nézők ujjongtak, majd amikor megjelent a pontszám, hirtelen csend lett. Panka így számolt be utólag a Magyar Snowboard Szövetségnek:

„Nagyon jó volt a kör, leraktam. Úgy érzem, most sikerült a legjobban. Nem kicsit pontoztak alul, mindenki úgy jött oda hozzám, hogy mi történt? Az edzőm, Ian rögtön reklamált a bíróknál. Igazat adtak neki, de azt mondták, sajnos nem tudnak változtatni.”

Ez azt jelentette, hogy Panka a 12. helyen végzett a selejtezőben, így nem jutott a hatos döntőbe. Edzője, Ian Kirk szerint a menete a kvalifikációt nyerő amerikai Karly Shorr menetével volt összemérhető. Egyébként nem Panka volt az egyetlen, többen is hasonló cipőben jártak, 5-6 versenyző is protestált.

Gyarmati Panka amerikai edzője, Ian Kirk így nyilatkozott a verseny után:

 „Panka eredménye miatt mindketten csalódottak vagyunk. Úgy érezzük, súlyosan alulpontozták őt a bírák. Több versenyző és edző is osztotta a véleményünket, ezért hivatalos óvást nyújtottam be, amit egyébként általában nem teszek. A menete a kvalifikáció győzteséhez volt mérhető, mégis 20 ponttal kevesebbet kapott. Beszéltem a vezetőbíróval, aki elismerte, egyetért velem abban, hogy ez csak valami hiba lehetett, de nem állt módjában változtatni az eredményen. Panka nagyon keményen dolgozott a menete összeállításán és tökéletesen sikerült bemutatnia a második körben, ráadásul nyomás alatt. Mindkettőnk számára nehéz volt megemészteni, hogy a bírák így elbántak vele. A szezonja remekül sikerült, csak gratulálni tudok neki.”

Gyarmati Panka így tehát a 12. helyen zárta a csehországi viadalt. A versenyt a német Silvia Mittermüller nyerte, aki életében először győzött FIS Világkupa-versenyen. A selejtezőt nyerő amerikai Karly Shorr mindhárom menetét elrontotta. Ebben bizony benne volt egy újabb kiemelkedő eredmény lehetősége Panka számára.

Gyarmati Panka most néhány napot Magyarországon tölt, majd a hétvégén ismét visszarepül az Egyesült Államokba, ahol tovább folytatja az edzést.

Comment