Pátkai Marcell egyre közelebb a főtáblához a nemzetközi mezőnyben

Március 07-e óta zajlik a snowboardosok és szabadstílusú sízők világbajnoksága a spanyolországi Sierra Nevadában. A FIS Snowboard világbajnokságot minden második, páratlan évben rendezik. A seregszemlén minden szakág képviselteti magát: a tradicionális alpesi számokban (parallel szlalom és óriás-műlesiklás), valamint a szabadstílusú számokban (slopestyle, félcső, big air és snowboardkrossz) is osztanak érmeket.

A szabadstílusú szakágak művelői számára ez csak egy a nagy világversenyek közül, hiszen nekik ott az X Games, továbbá számos hagyományos rangadó, mint pl. az Air and Style vagy a Burton US Open. Az alpin snowboardosok számára viszont az olimpia után ez a legnagyobb verseny, így kiemelt fontossággal bír.

A világbajnokságon a magyar színeket két versenyzőnk, Papp Endre „Junior” és Pátkai Marcell képviselte. Kettejük közül Marcell állandó világkupa-szereplő, Juniornak lényegesen kevesebb lehetősége adódik versenyzésre.

Az időjárás nem könnyítette meg a mezőny és a szervezők életét. Először hőhullám sújtotta az andalúz régiót, melegrekordok dőltek. A síterepen 2500 méter magasságban +20 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A pályán patakokban folyt a víz, a hó alól kövek álltak ki, amelyek tönkretették a deszkákat. A helyzetet súlyosbította, hogy a magaslati szeleknek köszönhetően szaharai eredetű homok borította a havat, amely vörösesre színeződött, még jobban vonzva a napsugarakat.

Az óriás-műlesiklás versenynapjára végre megjött a hideg, viszont 100 km/órás széllel és hóviharral érkezett. Emiatt két nappal el kellett halasztani a versenyt. A tavasz azonban hamar visszatért, így két egymást követő napon, először a parallel szlalomot, majd a párhuzamos óriás-műlesiklást rendezték meg.

Papp Endre „Junior” mindkét számban az 50., Pátkai Marcell szlalomban a 36., óriás-műlesiklásban pedig a 49. helyet szerezte meg. Marci 36. helye a magyar férfi alpesi snowboardosok legjobb eredménye világbajnokságon.

A 19-szeres magyar bajnok Pátkai Marcell így számolt be a két versenynapról:

„Egyik szemem sír, a másik nevet. Az erősebb számomban, óriás-műlesiklásban többször is kicsúsztam a pálya meredek felén, így csak a 49. helyen futottam be. Szlalomban viszont 36. helyen végeztem, ami a legjobb magyar férfi alpin snowboard eredmény világbajnokságon. Sierra Nevadában sosem látott rossz hóviszonyok fogadtak bennünket. A Szaharából érkező homokszemcsékkel teli piros hó nappal erősen olvad, éjjel pedig barna jéggé fagy. Ráadásul rengeteg kő és szikla fenyegette a felszerelést. A magyar versenyzőtársam, Papp Endre deszkája is tönkrement, ezért óriásban az én pótdeszkámmal versenyzett. Így mind a ketten a Magyarországon Kucséber Ferenc által gyártott Pirate snowboarddal álltunk rajthoz.”

Comment