Hazánk legjobb snowboardosa a szezonzáró olaszországi slopestyle világkupa versenyen egyetlen ponttal maradt le a döntőről

Gyarmati Panka januári visszatérését a svájci Laax Openen az időjárás meghiúsította. Miután azt a versenyt végül törölték, Pankának újabb két hónapot kellett várnia az éles megmérettetésre, 16 hónappal a sípcsonttörése után.

Közben Phjongcshangban lezajlott a téli olimpia, ahol Panka kénytelen volt a televízión keresztül szurkolni versenytársainak, akik közül többeket a barátjának mondhat. Cserébe viszont kipróbálhatta magát szakkommentátorként az M4 Sport olimpiai közvetítése során.

Panka 2016 novemberében, edzés közben sérült meg. Emiatt a teljes tavalyi versenyszezont ki kellett hagynia, éppen akkor, amikor az olimpiai kvalifikációs időszak elkezdődött. Két hónap mankós időszakot követően hosszadalmas rehabilitáció és gyógytorna következett, mígnem a nyár derekán tudott ismét havon csúszni a francia Alpokban.

Az idei versenyszezon már szeptember első hétvégéjén elkezdődött Új-Zélandon, de ez még korai volt a visszatérésre. Egy esetleges újabb sérülés nemcsak versenyzői pályafutását, hanem Panka hosszú távú egészségét is veszélyeztette volna. Márpedig utóbbi az olimpiánál is fontosabb. Ezért maradt a türelmes, fokozatos felkészülés, rengeteg óra az edzőteremben, sok futás, majd az őszi havas edzések az osztrák gleccsereken.

Sajnos az idei FIS versenynaptár nagyon nehéz helyzetbe hozta azokat, akik ebben a szezonban szerették volna kivívni helyüket a téli olimpián. Az új-zélandi szezonnyitó után ugyanis mindössze kettő slopestyle verseny maradt az olimpiáig. Panka, aki slopestyle-ban a világ legjobb tíz versenyzője közé tartozik, hiába teljesítette volna könnyűszerrel az egyéni kritériumot, a kihagyott versenyek miatt a nemzetek rangsorában még győzelem esetén is elérhetetlen volt a kvótához szükséges top 30-as ranglistahelyezés. Utóbbihoz ugyanis az ellenfelek már egy éve gyűjtögették hazájuk számára a pontokat. Panka így kénytelen volt elengedni az olimpiát, és a következő versenyekre koncentrált.

A FIS Slopestyle Világkupa egyetlen versenyt tartogatott még a szezonban, a finálét az olaszországi Seiser Almon.

A pálya ismét kiváló volt, az időjárás azonban újfent pocsék. Az első edzésnapon olyan sűrű köd volt, hogy az ugratókat egyáltalán nem tudták kipróbálni, csak a korlát elemeket. A második edzésnapon javult a helyzet, Pankának egészen jól mentek a trükkök.

A kvalifikáció napjára megint elromlott az idő. A versenyzők már reggel 7-kor fent voltak a rajtban, de az első menet után meg kellett állítani a versenyt. A második menetet nagy csúszással tudták csak elkezdeni, de ez sem ment simán. Már majdnem Panka következett, amikor az előtte lévő versenyzőnél fél órára leálltak, majd Panka a saját menete előtt további fél órás várakozásra kényszerült. Bemelegítés után, startra készen állva igazán jó menetet ilyen előzmények után produkálni lehetetlen. Pankának végül a havazás és a köd ellenére is sikerült jobb kört mennie, mint az első menetben. Sokáig a döntőt érő 6. helyen várta a folytatást, de az utolsóként csúszó rutinos veterán, Cheryl Maas végül jobb pontokat kapott, és így ő jutott tovább. A verseny a szokásos egy óra helyett végül négy óra alatt zajlott le.

Panka pozitívan értékelte a visszatérését:

„Örülök a hetedik helynek, persze jó lett volna a döntő. A célom nem az eredmény volt, hanem hogy egy hibátlan menetet tudjak produkálni. A trükköket is úgy válogattam össze, hogy ez inkább egy biztonsági menet volt.”

 

Panka a női verseny után átváltott szurkolóba, hiszen a férfi versenyen is volt magyar induló. A kecskeméti Fricz Botond élete második slopestyle világkupa versenyén állt rajthoz, ahol az olimpikonokkal teletűzdelt mezőnyben a remek 30. helyet szerezte meg.

Gyarmati Panka számára ezzel a versenyszezon véget ért, de Fricz Botival a freestyle snowboardozás iránt érdeklődők számára közös edzőtábort tartanak március 26-ól 30-ig az ausztriai Turrachban. Az eseményről erre a linkre kattintva találhattok bővebb információkat.
 

 

Comment