Szeptember 10-ig lehet jelentkezni a Testnevelési Egyetem snowboardoktató-képzésére, amely a Magyar Snowboard Szövetség és a Síoktatók Magyarországi Szövetségének támogatásában indul

A tanfolyammal kapcsolatos részletes információk erre a linkre kattintva érhetők el.

A 2016-ban megálmodott elképzeléseinket a 2017/2018-as szezonra sikerült végre megvalósítani és egy – reményeink szerint – hosszútávú együttműködés alapköveit tettük le a tavalyi idény során.

A Magyar Snowboard Szövetség (MSBSZ) a Síoktatók Magyarországi Szövetségével (SMSZ) és a Testnevelési Egyetemmel (TF) karöltve egy komplex képzési rendszerben gondolkodik, melyben egy háromlépcsős oktatóképzés és egy alapszintű edzőképzés található. A TF adja a hazai, OKJ-szintű elismerést, az SMSZ a nemzetközi, átlátható rendszert, és az MSBSZ a szakmai hátteret.

A kiképző oktatók első körben Sümegi Péter és Benesch Gergely voltak. Később tartalékosként Jelisztratov Szergej kapott meghívást a csapatba.

A háromcsillagos és alap edzői rendszer a következőképpen áll fel az elképzelések szerint:

oktatók_02_Sümi.jpg

Az első csillaghoz szükség van a TF akkreditált OKJ-szintű alapképzésére, majd a második – harmadik csillagot az alapképzés abszolválása után, az MSBSZ-SMSZ szakmai stábjánál történt további vizsgákkal lehet megszerezni. Reményeink szerint az edzőképzés is hamarosan beindulhat a TF-en, de idén még a szabályozási rendszer nem engedte az indulást, viszont terveink szerint a következő szezonban már edzőket is fogunk képezni.

Az új rendszerbe többféleképpen is lehet integrálódni:

  • Korábban végzett, OKJ papírral rendelkező oktató egy koordinációs táboron való részvételével igazolja alkalmasságát, illetve egyfajta oktatói, gyakorlati vizsgát tesz (SMSZ tagság, 3 évente kötelező koordináció)
  • Az újonnan érkező, TF-en tanuló snowboard oktatók már automatikusan az új rendszerben vizsgáznak és SMSZ tagsággal karöltve snowboard oktatókká vállnak
  • (SMSZ tagság, 3 évente kötelező koordináció)
  • Az egyéb végzettséggel rendelkező oktatók, az MSBSZ adatbázisába kerülhetnek be, mint minősített oktatók, de plasztik kártyás, 3 lépcsős rendszerbe csak OKJ végzettséggel rendelkezőket tudunk bevenni

Tavalyi első sikeres előrelépésünk az oktatóképzésben a 2017 novemberében megtartott háromnapos kapruni koordinációs tábor volt, amelyen kilenc snowboardoktató vett részt, ahol az alap oktatási tematikát vettük át a csapattal, majd a tábor végén mindenki sikeres vizsgát tett.

Az OKJ-s végzettséggel rendelkezők átvehették az egycsillagos plasztikkártyájukat és reményeink szerint az MSBSZ hamarosan létrejövő adatbázisába is bekerülnek, mint minősített oktatók.

A második komoly fegyvertény, hogy négy év kihagyás után újraindítottuk a TF-en történő snowboardoktató-képzést, amelyre tavaly 16-an jelentkeztek előzetesen.

A képzési program elég sokrétű volt, amely alapvetően a TF alapképzéséből és egy komolyabb szakmai részből áll:

  • TF alapképzése (Pedagógia, pszichológia, kommunikáció, egészségügy, elsősegélynyújtás, edzéselmélet, gimnasztika, szervezés és vállalkozás alapjai)
  • Szakmai program – amely a sportági alapokat tartalmazza:

• Szakelméleti nap a TF-en
• 3 napos koordinációs tábor Donovaly
• 1 napos gyakorlati nap Visegrád
• 5 napos vizsgatábor Mátraszentistván
• 2 napos pótvizsga és előrehozott szakmai záróvizsga Mátraszentistván

A 16 jelentkezőből 13-an csinálták végig a teljes programot, közülük 8-an sikeresen teljesítették az alapszintű képzést. Ők a TF-es alapképzésen is megfeleltek júniusban, majd sikeres záróvizsgát tettek, így a 2018/2019-es szezonra már egycsillagos snowboardoktatókká  avanzsáltak.

oktatók_04_Sümi.jpg

 

Ezzel 2018 őszére a Magyar Snowboard Szövetség minősített snowboardoktatóinak a száma megközelíti a húszat, ami elsőre egy óriási előrelépés és egy régen várt fejlődési ugrás, amire a hazai snowboardsportnak hatalmas szüksége van a jövőben!

Hajrá snowboardosok, hajrá oktatók!

(Sümegi Péter, az MSBSZ oktatóképzésért és versenysportért felelős elnökségi tagjának beszámolója alapján)

Comment