Fekete Lilla újabb parasnowboard edzőtáborban vett részt a hollandiai “fridzsiderben”, melyet kimondottan lányoknak szerveztek

A holland parasnowboard válogatott szervezésében, az Agitos Alapítvány támogatásával október elején ismét lehetőségünk volt részt venni egy nemzetközi parasnowboard edzőtáborban, ezúttal a holland landgraafi Snowworld fedettpályán. A tábor különlegessége, hogy csak lányok számára szervezték, ezzel erősítve a női sportolók versenyeken való részvételét. Az Adaptive Board Chicks három holland paralimpikon snowboardos ötlete, amely keretei közt inspirálni szeretnék a lányokat, hogy menjenek ki a szabadba, boardozzanak, élvezzék a csúszást.

A fő szervezője Bell Berghuis olimpikon snowboardkrosszos, aki négy éve a Holland Paralimpiai Snowboardkrossz Válogatott edzője. A táborban Lisa Bunschoten (2x Világbajnok, Phjongcshang Paralimpia 2. helyezett) és Renske van Beek (Phjongcshang Paralimpia 2. helyezett) paralimpikon versenyzők segítették a lányok fejlődését.

Fekete Lilla, magyar parasnowboard válogatottunk mellett svájci, olasz, lengyel, spanyol, kanadai sportolók és edzők vettek részt a táborban, összesen 20 fővel. A tábor rendkívül komplex és strukturált, a havas edzések mellett különböző olyan alapismereteket sajátíthattak el a sportolók, amelyek nélkülözhetetlen részei a versenyzői létnek. A táborban több kezdő sportoló is részt vett, így számukra jó lehetőség volt, megismerni a sport kiegészítő szerves részeit, mint a szárazedzés formái, illetve a deszka karbantartási alapismeretek. A napot esténként lazább hangvételű előadások, beszélgetések zárták, különböző témákban, melyek során a holland versenyző lányok az évek során szerzett tapasztalataikat, saját érzéseiket is elmesélték. A tábort egy barátságos verseny zárta (“fun race”), ahol mindenki nyugtázhatta, hogy minden egyes sportoló elégedettségre okot adó fejlődésen ment keresztül a tábor során, akármilyen szintű tudással is érkezett.

Lillával a nyáron ugyanitt edzőtáboroztunk egy teljes hetet, amely során nap mint nap fejlődést ért el valamiben, így a táborban sikeresen tudta alkalmazni és tovább fejleszteni tudását. Kiemelkedő volt, ahogy a kapus edzések során is tudta hozni ugyanazt a technikát, amit szabad csúszás során. Ez a hét ismét egy nagy löketet adott neki, és már nagyon várja a következő edzőtábort, illetve hogy az idei szezon során belekóstoljon a versenyzésbe.

A tábor végét megkoronázta, hogy utolsó nap együtt snowboardozhattunk a legendával, Jake Burtonnel!!

A következő állomás október végén a sivatag. Újra beválasztottak minket abba a szűk keretbe, akik részt vehetnek a Dubai Parasnowboard Nemzetközi Edzőtáborban.

Némethné Harmat Rózsa, #msbsz snowboard edző


Comment